| Előző téma megtekintése :: Következő téma megtekintése |
| Szerző |
Üzenet |
|
|
Maggancs
Csatlakozott: 2004.04.05. Hétfő 22:11 Hozzászólások: 4418 Tartózkodási hely: Zugló
|
Elküldve: 2006, Dec. 30, 17:46 Hozzászólás témája:
|
|
|
csatlakozom. mi sem vagyunk keresztények, nem tudnám hova magyarázni a jézuskát. szerintem sem butítottak Ilkáék.
Nálunk az angyalka jön/jött, ez jól sikerült. AMikulásról pedig elmagyaráztam, hogysok helyre megy, sok segítője van (marcit foglalkoztatta, hogy több különböző miklást, sőtnőt is látott...), és messzi országokban karácsonykor vagy szilveszterkor ér oda. Ez tetszett neki, sőt amikor mondtam, hogy holnap szilveszter, annyit mondott, hogy "akkor a mikulás már biztos odaért a pandamackók oszágába"
|
|
| Vissza az elejére |
|
 |
VKOrsi
Csatlakozott: 2004.04.05. Hétfő 23:14 Hozzászólások: 7196 Tartózkodási hely: Budapest
|
Elküldve: 2006, Dec. 30, 15:43 Hozzászólás témája:
|
|
|
Delilah
úgy érzem, hogy Ilkáék nem butítottak le semmit.
Zsidó családhoz sem megy a Jézuska. Ha nem hisz valaki, akkor azért eléggé lóg a levegőben a Jézuska történet. szerintem. _________________ VKOrsi
[^] [^] [^]
|
|
| Vissza az elejére |
|
 |
delilah

|
Elküldve: 2006, Dec. 30, 11:29 Hozzászólás témája:
|
|
|

A hozzászólás legutóbb delilah által 2008, Jún. 14, 16:03-kor lett szerkesztve, összesen 1 alkalommal.
|
|
| Vissza az elejére |
|
 |
OlahSzilvi
Csatlakozott: 2005.12.02. Péntek 14:35 Hozzászólások: 4217 Tartózkodási hely: itthon :)
|
Elküldve: 2006, Dec. 30, 01:36 Hozzászólás témája:
|
|
|
Sziasztok!
De jó, hogy megtaláltam ezt a topicot is
Nálunk dec 6-án és karácsonykor is a Télapó jön. Nem kavarunk be, ezzel vannak tele karácsonykor is a filmek, egy filmet sem láttam még, ahol a Jézuska éppen inkongnitóban tette volna a fa alá az ajándékot.
Nálunk így zajlott a dec 24 (a legkisebb szemszögéből, mivel a babanaplónkból másolom be )
Ebéd után elmentünk a sarki boltba, ahol kettőkor sorsolták a karácsonyi tombolákat. Nekünk is volt kettő. Anya szétosztotta a tesóim között, mi meg addig sétáltunk babakocsival, amíg a bolt előtt húzták a tombolát, meg az útról néztük.
Nem nyertünk semmit, de jó szórakozás volt . Aztán elindultunk még sétálni egyet. Közben eszébe jutott Rékának, hogy mi van, ha megint azt hiszi a Télapó, hogy beköltöztünk már, és az új házba viszi az ajándékokat. Api arra jött éppen kocsival, így beszálltunk, és elmentünk az új házhoz megnézni. Ajándék ugyan nem volt, de egy levél várt ott minket a Télapótól, hogy mivel látja, hogy még nem itt lakunk, a régi házunkba viszi az ajándékokat. Na, gyorsan hazamentünk, és csodák csodája, tele volt a karácsonyfa alja ajándékokkal. Réka rögtön leellenőrízte, hogy a sütiből és az üdítőből is evett-ivott a Télapó, amit ő tett ki a Télapónak, sőt egy kis levélkében még meg is köszönte.
Én a nagy izgalmakban éhes lettem, és elálmosodtam, így rögtön kellett menni szopizni, és be is aludtam. Mire felébredtem, a tesóim már az ajándékaikkal játszottak
Nálunk a Télapó mindig levelet ír a csomagok mellé dec 6-án pl. hogy tartsák jobban rendbe a szobájukat, meg ilyesmit (dícséretet és dorgálást is), meg magáról is ír egy keveset a Télapó (pl alig fértem a kéménybe, szóljatok apukátoknak, hogy jövőre kicsit nagyobbítsa meg, stb )
A gyerekek is szoktak levelet írni a Télapónak minden évben, hogy mit szeretnének
Gyuszó már 13 éves, ő már néhány éve szerintem tisztában van a dolgokkal, látom rajta, hogy sokszor direkt rájátszik, hogy még érdekesebb legyen a móka
Réka 9 éves, ő ott tart, hogy hinné is, meg nem is - ugye a suliban már sokmindent hall, de azért olyan jó hinni benne... Mi meg gondoskodunk róla, hogy tudjon hinni, amíg csak lehet. De idén már nagyon fifikás volt, amikor az apjával boltba voltak, ő is pakolt a kocsiba mindenkinek 1-1 kis ajándékot, amit ő ad karácsonyra nekünk. Aztán otthon nagytitokban elmesélte, és persze (anya, én is elmondtam amit én adok) kölcsönös bizalom - én is elmondtam, amit én adok a többieknek. Úgyhogy nálunk most úgy zajlott a karácsony, ahogy fent leírtam - megjött a Télapó mire hazaértünk, és utána még ki-ki odaadta a másiknak szánt ajándékát is.
Felvilágosítás - Gyuszus 4 éves volt, amikor Rékát vártuk - a korának megfelelően ő is megtudott mindent, azzal a különbséggel, hogy mi a kuki-cunus-szerelmeskedés (semmi technikai részlet persze) szavakat is használtuk közben. Gyuszust a dolognak ez a része nem is izgatta a továbbiakban, hanem csak az, hogy most éppen mekkora a tesója a pocimban, és hogy fejlődik - ezt mi is a Terhesség hétről hétre könyvből néztük ki, mint Zsuzskáék. Gyuszó azóta már kamaszodik. Tavaly megvettem neki a Nemi életről kicsiknek című könyvet, amit mindketten átolvastak Rékával Amit kérdez, arra mindig egyenesen válaszolok.
Réka elsőben azzal jött haza, hogy "Anya, a Szandi azt mesélte, hogy.........Anya, ez tényleg igaz?" Totál részletesen elmesélte. Köpni nyelni nem tudtam. Tényleg így van - mondtam. Réka akkor azt mondta, hogy akkor ő sosem megy férjhez. Persze azt is megkérdezte Réka, hogy mi is szoktunk-e Apival ilyet csinálni. Na erre mondtam neki, hogy igen, de a szeretkezés nagyon jó dolog, ha felnőttek csinálják, akik férj és feleség, és szeretik egymást.
Hát, egyenlőre nemigen sikerült meggyőznöm, de nem is nagyon törekedtem rá. Ráér még.
Őt jobban foglalkoztatja a dolog, mint Gyuszót, pláne mióta egy nála 2 évvel idősebb kislány megmutatta neki, hogy a barbi babákkal is lehet ilyesmit játszani. Persze ezt nem előttem játsszák a barátnőivel, hanem becsukják a gyerekszoba ajtaját. Innen tudom, hogy ideje véletlenül bekukkantani a gyerekekhez  _________________ http://www.kormica1.blogspot.com/
http://picasaweb.google.hu/116.....directlink
http://picasaweb.google.com/11.....directlink
|
|
| Vissza az elejére |
|
 |
ilka
|
Elküldve: 2006, Dec. 29, 13:10 Hozzászólás témája:
|
|
|
Nálunk még nem aktuális a téma, lévén nagyon kicsik, de foglalkoztat. Mindketten ateisták vagyunk, ezért nálunk Télapó van, aki Lappföldön lakik, a fát a szülők hozzák, az ajándékokat pedig a Télapó. Jézus pedig egy ember volt, aki nagyon szerette actöbbi embert, jót akart tenni értük, szabadsáégot akart nekik, nem sikerült, mert a rosszakaratú emberek elárulták, és ezért megölték. Most ez a változat van nálunk kialakulóban, mi is így gondoljuk apával kábé jelenleg.
A szexuális témákat pedig szépen fokozatosan, a gyerekek ütemében gondolnám, ahogy anyámék is elmondták. sose tiltottak például egyetlen könyvtől sem, mert anyám azt gondolta, hogy ha nem vagyok rá érett, úgyse értem. Ez így is volt. Nagyon korán elkezdtem olvasni, ezért6-7 éves koromban már elég jól ment az olvasás. Később is mindenféléket leszedtem a polcról, és amikor anyu meglátta nálam a Szép asszonyok egy gazdag házban c. könyvet (folyton izélnek benne, most már értem:))), akkor mondta ezt a mondatot apámnak. És kb. 20 oldal után letettem, mert nagyon unalmasnak találtam.
Öcsémnél egyszer megtalálták apuék a Toldi c. mű trágár változatát, és akkor szépen lassan előadták, hogy melyik szó mi benne, mi az, amitől ez csúnya. Sose volt ezzel gondunk. Anyámék nagyszerűen csinálták... Ezt próbálom majd én is követni, remélem, menni fog:)))) _________________
[^] [^]
www.kep.tar.hu/ildimami (új)
www.gportal.hu/ilka
|
|
| Vissza az elejére |
|
 |
anicsn
|
Elküldve: 2006, Dec. 13, 10:15 Hozzászólás témája:
|
|
|
Sziasztok!
De jó ez a topic, lehet tapasztalatot gyűjteni.
Egyébként ez a felvilágosítás téma nagyon nehéz kérdés, már előre félek tőle.
Őszintén szólva én sem emlékszem már, hogy nálunk hogy történt Viszont a Sehány éves kislány a mi polcunkon is megtalálható volt/ és még most is az.
Szerintem az egyénenként függő, hogy ki-mikor érik meg a "tudásra". És Mötyösz, szerintem a legrosszabb,ha az ovistársaitól tudja meg a gyerek a természetrendjét. Meg egyáltalán, hogy azt tudja-e meg???
A Mikulásban hinni tök jó, emlékszem én rettentő csalódott voltam, mikor Anyuék elmondták, hogy nincsen.....
A Jézuskához is szép élmények fűznek, mindenképpen lesznek ilyenek Zalánnál is.
Hiszen erről szól a gyerekkor, nem igaz?
Bár már a mai gyerekek sokkal felvilágosultabbak, komolyabbak és nagyobb teher is nehezedik rájuk...
A nővérem gyermekpszichológus remélem jó tanácsokat fog adni nekem mindenben És olyan széppé tudom majd varázsolni a kisfiam gyermekkorát, mint amilyenné az enyémet és a nővéremét tették a szüleink!
|
|
| Vissza az elejére |
|
 |
Zsuzskanéni
|
Elküldve: 2006, Dec. 03, 22:55 Hozzászólás témája:
|
|
|
Én is igyekszem megelőzni a dolgokat, bár mostanában előtérbe kezdenek jönni a cicik. És ezt bármelyik napszakban láthatja. Szóval a hétvégén néztük a M1-esen szombaton este a gyermek születésével kapcs. filmet. Végülis már eddig is tudta, hogy mi a helyzet, de magát a készítési stádiumot még nem mondtuk el neki. Remélem, hogy ebben sem előznek meg az ovistársai. De azért még olyan kicsinek tartom ehez.  _________________
[^]
www.kep.tar.hu/szzsuzska
|
|
| Vissza az elejére |
|
 |
morzsi
|
Elküldve: 2006, Dec. 03, 20:59 Hozzászólás témája:
|
|
|
Hát én nem bíznám a gyerekem felhomályosítását az ovis haverjaira  _________________
[^]
|
|
| Vissza az elejére |
|
 |
Zsuzskanéni
|
Elküldve: 2006, Dec. 03, 20:34 Hozzászólás témája:
|
|
|
Csucsukám 6 éves nagycsoportos az oviban, de még hisz a Mikulásban, Jézuskában, és még nem mondta, hogy tudná azt, hogy mit is kell összedugni, hogy gyerek legyen belőle.  _________________
[^]
www.kep.tar.hu/szzsuzska
|
|
| Vissza az elejére |
|
 |
mötyösz

|
Elküldve: 2006, Dec. 03, 12:09 Hozzászólás témája:
|
|
|
|
maguktól isrájönnek az oviban. _________________ Mötyösz
|
|
| Vissza az elejére |
|
 |
Zsuzskanéni
|
Elküldve: 2006, Nov. 30, 10:12 Hozzászólás témája:
|
|
|
Magamból kiindulva, fogalmam sincsen, hogy mikor tudtam meg, hogy odalent mi is a helyzet..
De azért most sokkal hamarabb érdeklődnek a gyerekek, mint amikor én voltam ilyen idős. Őszintén szólva nem tudom mi lenne, ha lányom is lenne... Mivel fiaim vannak (egyenlőre), ezt a helyzetet nem éltem át. De a nagy fiam már tudja, hogy hol bújt ki ő is meg az öccse is. A saját szerveivel is tisztában van, csak az összepasszításról nincs tudomása. Bár szerintem vészesen közeleg ennek a beszélgetésnek is az ideje. _________________
[^]
www.kep.tar.hu/szzsuzska
|
|
| Vissza az elejére |
|
 |
VKOrsi
Csatlakozott: 2004.04.05. Hétfő 23:14 Hozzászólások: 7196 Tartózkodási hely: Budapest
|
Elküldve: 2006, Nov. 30, 10:07 Hozzászólás témája:
|
|
|
Morzsi
a sehányéves kislány nálunk is már a polcon várakozik
igen, én is úgy gondolom, hogy 8 évesen azért a testével már tisztában kellene lennie egy lánynak és fiúnak is. _________________ VKOrsi
[^] [^] [^]
|
|
| Vissza az elejére |
|
 |
evinene

Csatlakozott: 2006.05.15. Hétfő 7:34 Hozzászólások: 8191 Tartózkodási hely: Változóban
|
Elküldve: 2006, Nov. 30, 00:00 Hozzászólás témája:
|
|
|
Hát a babaszületésről nemrég kérdezett a kisfiam 5,5éves hát először nem tudtam hogyan kezdjem de aztán elmagyaráztam neki hogy apa és anya szereti egymást és a többit is...
Mert mostanában velem akar csókólozni pedig mindig mondom neki hogy a barátnőddel fogsz (van már neki ovis tényleg ) meg hogy nekem apukád a szerelmem de képzelhetitek amikor ezt az utcán adja elő nem is égek nagyon
/fejlettebb mint a vele egykorúak testileg legalábbis/ 130cm és 34es a lába 30kiló Zsoltikám _________________
[^]
[^]
[^]
|
|
| Vissza az elejére |
|
 |
morzsi
|
Elküldve: 2006, Nov. 29, 23:55 Hozzászólás témája:
|
|
|
Tkrinya!
Cseni egyelőre nem kérdez ilyesmit, de a Sehány éves kislány már a polcon várakozik.
Ellenben a 8 éves keresztlányomnak fogalma sincs még, hogy hány luk van odalent, 8 éves korban ezzel már tisztában kellene lennie, vagy nem? _________________
[^]
|
|
| Vissza az elejére |
|
 |
tkrinya
|
Elküldve: 2006, Nov. 29, 21:46 Hozzászólás témája:
|
|
|
Morzsi!
Nálunk a fősulin a pszichológus a "fészek-tojás" hasonlatot javasolta . _________________
[^]
|
|
| Vissza az elejére |
|
 |
morzsi
|
Elküldve: 2006, Nov. 29, 16:30 Hozzászólás témája:
|
|
|
Lányok,
nekünk annak idején a Zsuzskanéni gondolatos megoldásához hasonlót mondtak a szüleink.
Az volt a duma, hogy van az anyukának is magocska a hasában, meg az apukának is van magocskája, és ha mindketten egyszerre akarják, akkor összeteszik a két magocskát és abból növekszik a baba.
Szépen lassan azt is megtudtuk, hogy hogyan is egyesülnek ezek a magocskák.
Nem emlékszem konkrét "felvilágosító beszélgetésre", időpontra sem, mikor mennyit tudtunk. Elég fokozatosan sikerült beadagolniuk  _________________
[^]
|
|
| Vissza az elejére |
|
 |
Zsuzskanéni
|
Elküldve: 2006, Nov. 29, 15:48 Hozzászólás témája:
|
|
|
Laura, nálunk egyenlőre még elfogadta Csucsukám válaznak a gondolatos dolgot. De azért tartok is tüőle, hogy mi lesz majd, ha erről kell beszélni vele. Van egy Larousse enciklopédiája, abban le van minden írva így is. De ot csak az van, hogy szerelmeskednek. Na, ezt az oldalt mindig átugorjuk, mert akkor aztán főhetne a fejem.
Amúgy amíg pocakos voltam, addig minden héten nézni kellett a Terhesség hétről hétre című könyvet, hogyí képben legyen, hogy mekkora a tesó, meg miket tud, hogy né ki stb. De hogy mi lesz, amikor le kell rántani a leplet. Engem anno nem viselt meg a dolog annyira...  _________________
[^]
www.kep.tar.hu/szzsuzska
|
|
| Vissza az elejére |
|
 |
Laura
Csatlakozott: 2004.04.01. Csütörtök 2:58 Hozzászólások: 179 Tartózkodási hely: Budapest
|
Elküldve: 2006, Nov. 29, 15:38 Hozzászólás témája:
|
|
|
Zsuzskanéni, a gyerekszületéssel nálunk is már csak a "hogy kerül oda" van hátra, mint kínos téma, de ettől eléggé félek, mert nekem egy sorscsapás volt, mikor megtudtam gyerekkoromban egy barátnőmtől, hogy mi is a helyzet. Sose felejtem el: napokig nem tudtam napirendre térni afelett, hogy az én drága anyukám ilyesmire képes lehetett...
|
|
| Vissza az elejére |
|
 |
Zsuzskanéni
|
Elküldve: 2006, Nov. 29, 12:57 Hozzászólás témája:
|
|
|
Ez nagyon jó kis vers.
Egyébként nálunk is édességcsomag van húsvétkor, meg a locsolópénzből egy bizonyos öszeget ő használ fel, amire csak akarja, a többi meg megy a számlájára.
Mikulás, dettó, ott is csak édesség, meg max. valami apró ajándék. _________________
[^]
www.kep.tar.hu/szzsuzska
|
|
| Vissza az elejére |
|
 |
Moderátor
|
Elküldve: 2006, Nov. 29, 12:35 Hozzászólás témája:
|
|
|
Sziasztok!
Nálunk a gyerekek közül a nagy (lassan 8 ) tavaly már segített a karácsonyfa feldíszítésében: tudta, hogy én vettem meg, és hogy mi így segítünk a Jézuskának, hogy legyen ideje mindenhova ajándékot vinni. Idén már nagyon készül a fenyődíszítésre, és édes-cinkosan tartja a titkot a kicsi (mindjárt 5) előtt . Valószínűleg jövőre teszünk újabb lépést a felnőtté válás felé...
Mikuláskor/Húsvétkor nálunk tárgyi ajándék nincs, csak az aktuális édességcsomag, így ezzel legalább nagy gondunk - még - nincs.
(Juteszembe offtopik ugyan, de az oviból tegnap tündéri vers jött haza:
Mikulás napja van ma,
mit tegyek ki az ablakba?
Az én cipőm kicsi, vásott,
nem fér abba keksz, banán sok.
A megoldás - köztünk szólva -
az apukám surranója.
46-os ez a méret,
befogad sok édességet .)
|
|
| Vissza az elejére |
|
 |
Zsuzskanéni
|
Elküldve: 2006, Nov. 28, 21:31 Hozzászólás témája:
|
|
|
Sziasztok!
Nálunk is a Mikulás meg a Jézuska jön, húsvétkor meg a nyuszi csak hozza a tojást, nem tojja.
Emlékszem gyerekkoromban én még látni is véltem a Jézuskát az utcán. Csak mi már modernek lévén e-mailban küldtük a levelet a kérésekkel.
Csucsu nagyon élvezi, és tiszta izgalomba tud esni, ha meglátja az üvegen keresztül, hogy más ott villog a karácsonyfa. Csak a díszítés szokott némi nehézséget okozni. Alig akar elmenni sétálni az apjával.Ilyenkor úgy mennek el, hoy nyitva hagyjuk a szobaablakot, hogy ott jön be.
A gyerekszületésnek meg már majdnem teljesen tudatában van. Mert ő már azért elég nagy volt, és látta, hogy nő a pocakom. a bentlétet meg a szülést tudja, de a hogyan került oda be a baba még hátravan. Egyenlőre úgy tudja, hogy amikor az apuka és az anyuka egyszerre gondolja azt, hogy babát szeretnének, akkor a gondolat az anyukának a pocijába beleszáll, és abból lesz a baba. Kicsit nyakatekert, de elhitte.  _________________
[^]
www.kep.tar.hu/szzsuzska
|
|
| Vissza az elejére |
|
 |
VKOrsi
|
Elküldve: 2006, Nov. 28, 15:58 Hozzászólás témája:
|
|
|
Laura
én másként gondolom. Mi meg fogjuk tartani ezeket a szokásokat, télapóval és jézuskával.
az, hogy az ember megtudja majd az igazságot, szerintem normális családi közegben semmiféle csalódást nem okoz. egy bizonyos érettség után már így alakul.
(legalábbis bennem semmi csalódás nincs ebben a témában)
a gyerekszületés más tészta. ott úgy gndolom, hogy adott életkornak megfelelően válaszolni kell a kérdésekre, és így mindig felvilágosult lesz a korának megfelelően a gyerek. _________________ VKOrsi
[^] [^] [^]
|
|
| Vissza az elejére |
|
 |
evinene

Csatlakozott: 2006.05.15. Hétfő 7:34 Hozzászólások: 8191 Tartózkodási hely: Változóban
|
Elküldve: 2006, Nov. 28, 15:20 Hozzászólás témája:
|
|
|
Laura nálunk az elejétől kezdve tudja kisfiam hogy mi adjuk neki az ajándékokat az oviban meg azt hisz amit akar ja és tudja azért hogy ha rossz akkor krampuszka lesz
nem csalódik szerintem Mi kb 5évesen tudtuk meg hogy anyuéktól kapunk mindent ( addig meg szerintem nem is értené a gyerek akkor már felfgja ha elmondják nekik
kisfiam nemrég kérdeztem és a mikulás vagy télapó na én gyorsan leszereltem hogy tőlünk kapja az ajándékot de ő tudta ám márrégóta
Szívtelen dög vagyok de ez van mivel én kapom a pénzt hogy meg vegyem neki amit akarok és nem a télapó _________________
[^]
[^]
[^]
|
|
| Vissza az elejére |
|
 |
Laura
Csatlakozott: 2004.04.01. Csütörtök 2:58 Hozzászólások: 179 Tartózkodási hely: Budapest
|
Elküldve: 2006, Nov. 28, 14:57 Hozzászólás témája: A Télapó, a nyúl és a gyerekszületés
|
|
|
|
Pár kínos téma... mert amíg mi, Anyuk azt mondjuk, hogy a télapó hozza a virgácsot, a nyuszi a tojást és a gyerek két ember szerelméből lesz miután összeházasodtak, addig az biztos, hogy úgy is van, akárki akármit mond. De előbb-utóbb rájön a lurkó az igazságra, és akkor lehet, hogy nagyot csalódik bennünk. Ti még emlékeztek rá hogy tudtátok meg mi a helyzet télapó, nyuszi és gyerekszületés ügyben? Mit éreztetek akkor? Vagy tudjátok, hogy a gyerekeitek számára hogy derült rá fény...?
|
|
| Vissza az elejére |
|
 |
|
|
Nem készíthetsz új témákat ebben a fórumban. Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban. Nem módosíthatod a hozzászólásaidat a fórumban. Nem törölheted a hozzászólásaidat a fórumban. Nem szavazhatsz ebben fórumban.
|
.jpg)
hirdetés
|
|